IT-professorn vill ha skola online

20 min
- Man borde ha skolan med sig. En skola online. Det säger it-professor Bo Dahlbom som menar att informationstekniken borde vara en självklarhet i dagens skola.

 - Det är vetenskapligt bevisat att barn lär sig läsa och skiva bättre utan pennan, om de börjar med tangentbordet. Det hävdar Stig-Roland Rask som arbetar med skolan och it sedan tio år.

Skolan är under debatt. Ropen skalla på många fronter. Samtidigt pågår en it-revolution i samhället. Internet, e-post, google, Facebook. Och arbetslivet datoriseras. Simuleringar, GPS, hållfasthetsberäkningar, bokföring, film- och tv-produktion. Det är få sektorer som inte påverkas av digitaliseringen.

Men skolan då...hänger den med? Bilden är väldigt splittrad. Många kommuner storsatsar och ser till att varje elev får egen bärbar dator, medan andra skolor är kvar på flanellografstadiet.

Förutom Bo Dahlbom och Stig-Roland Rask medverkar även eleverna Emmylou Lindgren, Jesper Wiklund-Engström, Johanna Holmbom, Love Lundgren, Filippa Johansson, Joar Samuelsson, Nea Pasma, Agnes Löfgren och Ellen Almgren.