Så restaureras vattendrag Lär man sig bättre i naturen?

92 min
Hur restaurerar man åar? De små, långsamflytande åarna är ofta förbisedda. Veckans fältreporter Lena Näslund besöker en av Sörmlands vackraste - den glasklara Vedaån - där det är lätt att spana in den sällsynta tjockskaliga målarmusslan i vattenkikaren. Ursula Zinko som är ekolog på länsstyrelsen i Sörmland berättar om denna rara mussla.

Är det lättare att lära sig nya fakta när man gör det ute i naturen? Allt fler skolor använder sig av så kallade skolskogar i undervisningen. Intresset för att ha undervisning utomhus har ökat på senare år. Men arbetet ser olika ut på olika håll och oftast drivs arbetet av en eldsjäl på skolan och försvinner den personen, försvinner ofta engagemanget med den personen. På drygt 900 platser runt om i landet finns det så kallade skolskogar. En av dem ligger i Alsterbro, i närheten av Nybro i Småland. Där är eleverna ute ofta ute i skogen i undervisningen.

Naturen i skolan är ett ämne vi har berört tidigare.

Margareta Strandberg bor på Vrångö utanför Göteborg. Programledare Lasse Willén ringer upp hummerfiskarfrun som berättar om när hennes man skulle dra upp en av hummerburarna den 11/11. I buren gömde sig en ovanlig blå hummer som vägde 1,7 kilo.

Erik Kohlström svarar för veckans Kråkvinkel. Den här veckan handlar det om det här med att ha kontakt med er som lyssnar.

Programledare är Lasse Willén.