Kvalitet, vad är det? – har snabbmodet fördärvat vår känsla för kläders kvalitet?

54 min
Kvalitet inom modet, finns det? Denna vecka vrider och vänder STIL på begreppet för att se vad människor i modebranschen laddar ordet kvalitet med. Vi har bland annat besökt Stockholms modevecka, eller Mercedez Benz Fashion Week som den korrekta benämningen är, och talat med modeskapare och besökare om de vet vad de egentligen har på sig - bomull, elastan, polyester, lycra?

Under de internationella modeveckorna som snart drar igång (de börjar i New York den 3 september för att valsa vidare genom London och Milano för att sluta i Paris den 3 oktober) överöses vi med information om stilar, snitt och färger – och vilka som satt i publiken, minglade på efterfester och vad de hade på sig. Men vilka material är kläderna egentligen tillverkade av? Och spelar det egentligen någon roll?

Ja, det anser allt fler. Vi har bland annat ringt upp den amerikanska journalisten Elizabeth Cline som nyligen publicerat boken Overdressed – the shockingly high cost of cheap fashion. Boken handlar om hur det ”demokratiska modet”, med billiga plagg från stora kedjor – det mode som ofta kallas för ”fast fashion” – har påverkat vårt sätt att både konsumera och kassera kläder. I boken kartlägger hon de billiga klädernas historia, och berättar hur de har påverkat vår syn på kvalitet, och kläder i stort. För många innebär kläder idag något man shoppar ofta, snabbt och mycket. Vi köper faktiskt fyra gånger mer kläder än vad vi gjorde för trettio år sedan, vilket innebär att vi släpar hem ungefär 30 kilo kläder om året.

Vi har även träffat en klädintresserad dam på 82 år, Eva Almqvist, som berättar om vad hon anser att kvalitetskläder är. I programmet ger vi dessutom en snabbguide till hur vår syn på kläder förändrats genom åren. Och så har vi som sagt pratat med en mängd modeskapare, journalister och besökare under modeveckan i Stockholm för att höra vad de har att säga om ämnet kvalitet, idag.

Veckans gäst är Sofia Hedström, modejournalist och författare till boken Modemanifestet, de stilsmartas handbok.