Spänd relation mellan Irland och Vatikanen

44 min
Irland stänger sin ambassad i Vatikanen, ett beslut som har väckt stor uppmärksamhet. Irland har betraktats som en katolsk idealstat. Regeringen i Dublin säger att ekonomiska orsaker ligger bakom, men många bedömare hävdar att det mera har att göra med alla de pedofilskandaler som kommit i dagen under de senaste 17 åren.

I somras kritiserade premiärminister Enda Kenny kyrkans kultur för att vara dysfunktionell och narcisistisk efter att nya uppgifter kommit fram om Vatikanens hållning i frågan. Irlands Radios religionsexpert Joe Little beskriver läget.

För en vecka sedan slog den islamistiska sekten Boko Haram till mot flera mindre städer i Nigerias nordöstra delar. Attackerna tros ha krävt minst 150 människors liv. Tidigare har man slagit till mot myndigheter kyrkor och moskeer i Nigerias huvudstad Abuja där oron nu är stor och läget spänt och bevakningen i huvudstaden har förstärkts med 13 000 man från polis och säkerhetsstyrkor. Maria Sjökvist Sveriges Radios Afrikakorrespondent ger en uppdatering.

Nu vill Vårdförbundet stoppa omskärelse av pojkar på icke medicinsk grund. Vid förbundets kongress röstade ombuden för att förbundet ska arbeta mot omskärelse av religiösa och kulturella skäl och att ingreppet ska ske först när en person är minst 18 år gammal. Vilka konsekvenser får den nya hållningen och vad väger tyngst -religionsfrihetslagen eller barnkonventionen? Debatt i Människor och tro mellan Lilian Olander, barnmorska i Örebro och Maynard Gerber, Judiska församlingen i Stockholm.

"Tusen olevda liv" finns in och om mig är titeln på Tomas Sjödins första roman. I Kvartsamtalet berättar han om vad som döljer sig bakom titeln och varför han ville berätta den fiktiva historien om pastor Bengt Eriksson, som tar time out från sin församling. Hur var det att lämna rollen som pingstpastor, känd krönikör och föreläsare och istället skriva skönlitterärt om ett av de tusen olevda liven som fanns inom honom? Vad är det som gör att han återkommer till vikten av det levande samtalet om tron och varför har arbetarförfattaren från Ådalen, Birger Norman, kommit att tala med särskild röst till både honom själv och hans huvudperson i romanen?

Här kan du lyssna på en längre version av Kvartsamtalet:

Utrikeskrönikan är signerad Johanna Melén, Sveriges Radios korrespondent i Moskva som har besökt ett tidigare Gulagläger i staden Uchta.

Fn:s säkerhetsråd tycks inte komma överens om det ska accceptera Palestina som medlemsstat. Men oavsett vilket så förekommer inga fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna. För att komma vidare måste man tala med varandra, men inte ens det gör man, säger Gershon Baskin, grundare av Israel/Palestine Center for Research and Information i Jerusalem, som är en tankesmedja med både judar och palestinier. Konflikten handlar om territorium, men religionen spelar stor roll eftersom båda sidornas nationalism hämtar näring ifrån den. Och religionen spelar tyvärr en negativ roll. Både judendom och islam har ett fredsbudskap inneboende sig, men det märks inte. De religiösa ledarna är inga moderata röster, säger Gershon Baskin, som också berättar också om sina kontakter med Hamas och den avgörande roll han spelade när den israeliske soldaten Gilad Shalit nyligen släpptes från fångenskapen i Gaza. Reporter Sören Wibeck

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Åsa Furuhagen