Paraplyet – regnskydd, vapen och drinkdekoration

54 min
Paraplyet är billigt, funktionellt, och lätt att slarva bort. Många av oss har därför flera stycken liggandes på hatthyllan. Få av oss tänker egentligen så mycket på våra paraplyer - förrän regnet öser ner. Denna vardagsvara har dock inte alltid varit alla förunnade, tvärtom. Paraplyet har en lång historia. Varianter för både regn och sol har funnits i flera tusen år, över hela världen, och varit en statussymbol. Paraplyet har också ansetts som både tjejigt och en självklarhet för en gentleman att bära. I veckans program berättar vi mer om historien bakom denna funktionella accessoar.

När paraplyer började etablera sig i Europa under 1600- och 1700-talet och blev tillgängliga för allmänheten, blev de ingen omedelbar hit. Paraplyet ansågs till en början vara en typisk tjejgrej, lite löjlig att använda. En riktig karl bar lång överrock i regnet, och dessutom fanns ju hästdroskor att ta till då regnet öste ned. Vad skulle man med paraply till? Paraplyet ansågs dessutom knycka kunder för dåtidens taxichaufförer, kuskarna som körde hästdroskorna. Framsynta brittiska män som under 1700-talet ändå försökte sig på att testa denna uppfinning – den var ju ändå ganska praktisk – fick ofta glåpord kastade efter sig. Det kom så småningom att förändras. Jonas Hanway hette en betydelsefull pionjär för paraplyets popularitet.

Paraplyer var till en början tunga och dyra och det skulle dröja ändå till 1950-talet innan materialet nylon kom att revolutionera branschen, på gott och ont. Vi har besökt den enda paraplyfabrik som idag finns kvar i Sverige, Dalarnas paraplyfabrik, för att höra hur det står till med paraplyet idag. Vi har även träffat journalisten Yukiko Duke som berättar om vikten av paraplyer i Japan. Konstnären Astrid Sylwan berättar om mönstret Vattenblänk hon skapat för det finska märket Marimekko. Och så berättar vi om både mördarparaplyer och drinkparaplyer.

Veckans gäst är Alexander Stutterheim, grundare av Stutterheim Raincoats.