Efter att du blåst i visselpipan

24 min
Visselblåsare hyllas utåt sett i demokratins namn, men vad händer med personerna som slagit larm om allvarliga fel på en arbetsplats? Mats Holm har skrivit både böcker och artiklar om ämnet.

Det är ett av de känsligaste lägen man kan hamna i, att gå emot en chef eller kollegor som inte vill erkänna att något fel begåtts. Och många gånger blir det tragiska konsekvenser för alla inblandade, inte minst för den som inte haft något annat motiv än att göra just rätt. Gäst är journalisten och författaren Mats Holm som skrivit både böcker och artiklar om visselblåsare och civilkurage.

Reportaget med förskolelärarna är anonymiserat med hänsyn för de inblandade. Reporter är Clara Lowden. 

Om du redan lyssnat på programmet och vill veta litet mer så kommer här ytterligare text och länkar till sådant som vi inte hann ta upp.

Det finns ett förslag på en ny lag som ska öka skyddet för visselblåsare i Sverige, här kan man läsa om det förslaget: http://www.regeringen.se/sb/d/18373/a/240783

Och här kan man läsa om kritik från LO på samma lagförslag: http://www.lo.se/start/lo_fakta/los_yttrande_over_utredningen_visselblasare_starkt_skydd_for_arbetstagare_som_slar_larm_om_allvarliga_missforhallanden_sou_2014_31

Forskning om whistleblowers som journalisten och författaren Mats Holm rekommenderar:
http://ro.ecu.edu.au/theses/229/
och den här:
http://www.research.vt.edu/resmag/sciencecol/whistleblower.html

En initierad lyssnare har också påpekat att det i en artikel i tidskriften Sjöbefäl, nr1 2009 går att läsa att Anders Ahlmark inte var en "fånge" på fyren på Ölands södra udde, utan det handlade om tjänstgöring (om nu någon trodde att det var frågan om en riktig fångenskap).

I samma artikel säger Anders Ahlmark att han tyckte att hans omplacering från att vara kartograf till att få tjänstgöring under fyr- och elektroavdelningen var horribel, och gjordes helt utan saklig grund.

Här en studie över en visselblåsares beslutsprocesser
http://www.ethics.org/files/u5/reportingFinal_0.pdf

Och här mer information om det komplexa och känsliga läget mellan att vara lojal eller illojal mot sin arbetsgivare: http://socav.gu.se/digitalAssets/1393/1393053_19yttrandeprivat.html

http://www.socav.gu.se/digitalAssets/1393/1393069_19yttrandeoffent.html

Och filmen om whistleblowern Edward Snowden som Mats Holm pratar om är en dokumentär som heter CITIZENFOUR och som handlar om historien bakom avslöjandet, att amerikanska säkerhetsmyndigheten National Security Agency (förkortat NSA), bland annat kan lyssna på och kontrollera mobiltelefoner och övervaka vad en person gör på internet.

Här kan du läsa mer om den dokumentären: http://sv.wikipedia.org/wiki/Citizenfour

Filmen som Per Naroskin pratar om är en spelfilm som amerikanske regissören Oliver Stone håller på att färdigställa och som också handlar om Edward Snowden. Den kommer att ha premiär på juldagen i USA, och det är för närvarande oklart när den har premiär i Sverige.

Och så förstås, så handlar Ruben Östlunds De ofrivilliga om mycket känsliga situationer som berör just det vi diskuterat i programmet, och det var även därifrån vi hämtade ljudcitatet när den manliga slöjdläraren läxar upp den yngre lärarkollegan som vill anmäla honom för att han örfilat en bråkig elev.

Programledare är Per Naroskin.