Påskspecial: Toni Morrison

29 min
Att kunna läsa och berätta blev för Toni Morrison ett vapen i kampen för ett drägligt liv i USA. 1993 blev hon den första svarta kvinnan att få Nobelpriset i litteratur.

Intresset för Toni Morrison var inte så stort i Sverige under våren 1993. Hennes roman Jazz fick till exempel inte bli månadens bok. Hennes svenska förläggare på Trevi, Solveig Nellinge, bjöd då in Morrison till Stockholm till ett möte med läsarna under kommande höst där också Märta Tikkanen deltog – som dragplåster! När Svenska Akademien i oktober samma år meddelade att Toni Morrison var 1993 års Nobelpristagare i litteratur gick förstås intresset i taket och intervjuarna ställde sig i kö. Eftersom Kerstin Berggren fått klartecken för en kommande intervju med Morrison redan på våren fem månader tidigare hade hon första plats i den kön.

I inspelningen från 1993 berättar Toni Morrison i Spotlights påskspecial om hur det kom sig att hon började skriva och vilka ämnen som fascinerar henne. Av Toni Morrisons romaner kan nämnas genombrottet ”De blåaste ögonen”, ”Solomons sång”, ”Sula” och ”Älskade” som hon fick Pulitzerpriset för och som även blev film.

Hennes senaste roman ”Hem” sändes nyligen som radioföljetong.