Vilka avtryck ger Japans ekonomiska kris i kulturen?

14 min
Japans tillväxtekonomi var först med att krascha och har ännu inte återhämtat sig. Vad har detta betytt för den japanska kulturen? Det är en av frågorna i dagens OBS på temat Från Börs till börs. Vi uppmärksammar också att Kenya fått en ny lag mot kvinnlig omskärelse.

De ekonomiska kriserna har avlöst varandra jorden runt de 20 senaste åren. Först ut var Japan vars enormt framgångsrika tillväxtekonomi stagnerade när deras aktie- och bostadsbubbla sprack i slutet av 80-talet. En ekonomisk kris som Japan fortfarande inte hämtat sig från – och som förvärrats av vårens jordbävning och tsunami.

I dag och i morgon tittar vi närmare på de avtryck Japans ekonomiska kris gjort i japansk kultur. Först hör vi Monica Braw om hur Japan förändrades när bubblan sprack. Och hur det behandlas i den satiriska mangan och filmen Baburu e go! (Tillbaka till bubblan).

Cecilia Bäcklander tar också upp att Kenya har fått en ny lag mot kvinnlig omskärelse. Sedvanan är utbredd i Kenya, men en majoritet av landets kvinnor och flickor blir inte omskurna – det är tvärtom i Somalia, Etiopien och Sudan. Men påverkar Kenyas nya lag kanske de närliggande ländernas lagstiftning?