Humlans flykt från kulturen?

44 min
Vilken ställning har naturvetenskapen idag i kulturens värld? Är bildningsluckorna fler än förr och är det i så fall ett problem?

I veckans Kritiken bjuder programledare Gunnar Bolin in författarna Eva Ström och Fredrik Sjöberg, samt kulturredaktionens Mattias Berg för att diskutera naturvetenskap, konst och kulturjournalistik. Hur vanligt är det idag att en författare, konstnär eller kulturjournalist ser naturvetenskaplig bildning som lika självklar som kunskaper inom humaniora? Programmet tar upp den nya boken Galen i humlor av biologen Dave Goulson och funderar också på varför det oftast är män som skriver om fåglar och smådjur.

Modeskaparen Alexander McQueens livsverk visas just nu på Victoria & Albert museum i London och kulturkorrespondent Lisa Bergström har varit där. Den retrospektiva utställningen "Savage beauty" visar på inspiration från exempelvis 1400-talsmålare som Hieronymus Bosch och lyfter fram hans kollektioner som konstverk.

Dessutom blir det film, Kritiken har sett Girighetens pris, årets officiella italienska Oscarsbidrag - en film där kapitalismen och korruptionen skenar i ett välmående Norditalien.

Programledare Gunnar Bolin.