Stalin-action, An African City och hos filmkonsulenten

44 min
Daniél Espinosas nya film Child 44 utspelas i Stalintidens Moskva 1953. Filmen som bygger på en roman av Tom Rob Smith från 2008, har redan förbjudits i Ryssland. I Kino berättar han om vad som hände. Det ska också handla om glammigt cityliv i Ghanas huvudstad Accra i Youtube-serien An African City.

Rysslands kulturminister Vladimir Medinsky menade att filmen inte behandlade historiska fakta korrekt och gav en falsk och nedsvärtande av perioden och säkerhetstjänstens arbete. Daniél Espinosa kommer till Kino och berättar mer om det ryska mottagandet. Det blir också ett samtal om konsten att skildra våld på film. Finns det en särskild slagsmålets koreografi och estetik, och varför har han valt att göra så mycket action?

Vi har också besökt Ghanas huvudstad Accra där Youtubeserien An African City gjort succé med Sex and the City-inspirerad underhållning om självständiga och köpstarka afrikanska kvinnor. Peter Bjurbo har träffat seriens skapare Nicole Amarteifio som berättar att hon lärt sig göra film genom att titta på Youtube-klipp. Och att hennes ambition har varit att visa ett annat Afrika än det som vanligen visas i nyhetsrapporteringen, där svält och umbäranden sedan decennier dominerat bilden av Afrika. Nu har serien sålts till Canal plus och arbetet med säsong två är i full gång. 

Och så ska Kinos programledare Saman Bakhtiari undersöka om han har en framtid som filmregissör. Han har stämt träff med en riktig makthavare i filmbranschen: filmkonsulenten Baker Karim, för att pitcha några långfilmsidéer.  

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj