Patriot i frack – ett program om en av de rika i Europas ultrahöger

49 min
På kvällen den 29 januari 2010 är det bal i Wien. Över 2000 personer samlas i det kejserliga palatset Hofburg. Männen bär frack, kvinnorna vida balklänningar. Alla tillhör de rika och framgångsrika inom Europas ultrahöger. På väg till balen är också den svenske miljonären Patrik Brinkmann, 44, en av huvudägarna i prospekteringsföretaget Wiking Mineral. - Den här balen är av samma klass som Nobelfestligheterna hemma i Sverige, säger han.

 
Patrik Brinkmann har gjort sig ett namn inom ultrahögern genom sin så kallade ”Kontinent Europa stiftelse”. Den ger ut ultranationalistisk litteratur och har samarbetat med Tysklands högerextrema Nationaldemokrater, NPD. Men stiftelsen finns inte. Den har aldrig godkänts av svenska myndigheter. Kapitalet är bara på 20 000 kronor. Det anses vara otillräckligt i förhållande till verksamheten.

Journalisten Christoph Andersson har följt Patrik Brinkmann under två år. Från hans fiaskon och motgångar till hans politiska höjdpunkt:
– Det är som om Gud sänt honom till oss! säger den ultranationalistiske tyske politikern Markus Beisicht om Brinkmann på vårvintern 2010.
Anledningen är att den svenske miljonären lovat att bidra med uppåt 50 miljoner kronor till den tyska ultrahögerns valkampanj i delstaten Nordrhein-Westfalen. Närmare bestämt till partiet PRO NRW, som ideologiskt står Sverigedemokraterna nära.
Höjd till skyarna bestämmer sig Brinkmann för att själv bli politiker. Han vill skapa en kristen front mot Islams utbredning. Något som ligger i linje med hans frireligiösa bakgrund i den svenska pingströrelsen.
Han vill också skapa en allians mellan europeisk ultrahöger - och israeliska högerpartier. I Berlin grundar han ett systerparti till PRO NRW, kallat PRO Berlin. Målet är att han själv blir invald i delstatsparlamentet hösten 2011, på sikt kanske även i förbundsdagen.  
Här slutar dokumentären, som sändes i P1 första gången i april 2010.


Vad händer efter programmet?

Ingenting blir som Patrik Brinkmann tänkt sig. PRO NRW får inte ett enda mandat i delstatsvalet i maj 2010. Sommaren 2010 blir han en av ledarna för PRO Berlin, men inför delstatsvalet i september 2011 utbryter en maktkamp. Läget förvärras genom att en av PRO Berlins styrelseledamöter framträder i tysk teve. Han är homosexuell och säger att hakkorsfanor är - sexuellt upphetsande.
Det leder till Brinkmann i vrede lämnar sina uppdrag i PRO Berlin. Uttalandet anses skada hans försök att bygga upp goda relationer med politiker i Israel.
Ungefär samtidigt börjar svenska myndigheter syna en annan av hans stiftelser - den Brinkmannska familjestiftelsen. Anledningen är allt från sent inkomna årsredovisningar till att revisorer hoppat av sina uppdrag. De anser sig inte ha fått insyn i bokföringen.
Idag har Patrik Brinkmann tagit time-out från politiken. Hans engagemang på yttersta högerkanten anses inte ha varit bra för affärerna.
Den tyske politikern Markus Beisicht säger att han nyligen besökte Brinkmann i hans Berlinvilla, värd 38 miljoner kronor:
– Herr Brinkmann vill ta det lugnt en tid framöver. Men jag tror säkert att han kommer tillbaka.

Nominerad till journalistpris

Dokumentären ”Patriot i frack” valdes ut att tävla för Sverige om EU-parlamentets journalistpris i radioklassen 2011.
"Ett sakligt och lågmält reportage som speglar högerextrema partiers och gruppers verksamhet i Europa”, heter det i den svenska juryns bedömning. ”Christoph Andersson kommer väldigt nära sitt intervjuobjekt, Patrik Brinkmann och kan på ett trovärdigt sätt, utan pekpinnar, skildra den europeiska ultrahögerns strävan att förena sina krafter”. Vidare heter det att dokumentären ”borde bilda en skola för hur ett politiskt känsligt reportage byggs upp på ett sådant sätt att lyssnaren får bilda sig sin egen uppfattning."
Det går bra att skicka synpunkter och kommentarer på programmet direkt till christoph.andersson@live.se. De kan komma att publiceras på dokumentärredaktionens webbplats.


Lyssnarmejl:

"Tack är mitt första spontana ord efter den så suggestivt uppbyggda och presenterade dokumentären om ”patrioten” Patrik. Är det något som denne person inte är så är det väl patriot. Får mig att tänka på patriot act som GW Bush skapade där ett angiverisystem skulle leda fram till ett rent och säkert USA.

Genom att som du gjorde i ditt program låta P få tala till punkt och utveckla sina hårresande teorier och idéer fick han också se att den typen av politik och åsikter är det bästa verktyget för att gräva sin egen och hans tillskyndares grav.

På samma sätt skulle SD i Sverige få delta i debatterna och tillåtas få beskriva var de står istället för att andra partier försöker göra det i avskräckande syfte.

Tack än en gång, jag kunde inte stänga av programmet som jag lyssnade till från början via bilradion utan blev sittande i 30 minuter utanför hemmet för att inte missa en enda sekund.

Med vänliga hälsningar
Ulf Johansson

---------------------------

Tack för den lågmälda skickliga, utan synliga pekpinnar avslöjande framställningen. Jag satt i bilen och lyssnade och jag upplevde stämmningsbilder som min far från Eslöv gav ifrån 20-30 talet, han studerade bl.à ett år i Berlin.
Vänliga hälsningar
Krister Nilsson

--------------------------

Jag parkerade utanför Coop i Falköping för att handla när din dokumentär började. Jag blev sittande och lyssnade under hela programmet trots att kylan kröp in i kupén - och det berodde inte enbart på temperaturen utan på den ruskiga berättelse du levererade om att det finns dylika tendenser i Europa idag. Din saklighet och faktaframställning/intervjuförmåga var fängslande. Hoppas du följer upp vad som händer kring denne man!

Tack med vänlig hälsning
Karin Engman