Hemingway – det första litterära PR-snillet som skapade både myt och mode

54 min
Ernest Hemingway (1899-1961) jagade, fiskade, boxades, bråkade, hade stormiga äktenskap och drack kopiösa mängder med sprit. Däremellan skrev han också en hel del bra böcker. 1954 tilldelades han Nobelpriset i litteratur. I år är det femtio år sedan han avled, men mannen, myten - och inte minst modet han skapade - fortsätter att leva vidare. I veckans program berättar vi mer om honom, om jaktkläder, drinkar och om han fortfarande är relevant idag som författare.

Många män har genom åren beundrat det sätt som Hemingway, till synes lätt och obekymrat, dundrade fram genom livet på. Bilden av honom håller idag på att nyanseras genom nya biografier och aldrig tidigare publicerade brev, men än så länge förknippas han i mångt och mycket med en machostil.

Han var lång (över 1,80), stor och stark, solbränd och skäggig. Och han kunde göra det mesta, framstod det som. Han skrev inte bara populära och prisbelönta bästsäljande böcker som Och solen har sin gång (1926) , Farväl till vapnen (1929) Att ha och inte ha (1937) och Den gamle och havet (1952). Självklart skålade han även med dåtidens kulturella giganter i Paris, när staden myllrande som mest av spännande författare och nydanande konstnärer under mellankrigstiden. Hemingway visste även det mesta om tjurfäktning i Spanien, storviltsjakt i Afrika och fiskfångst i Florida. Han bevakade dessutom både det första och andra världskriget, plus det spanska inbördeskriget, från frontlinjen. Det är ingen tillfällighet att regissören Woody Allen driver med honom i sin film Midnight in Paris.

Det var i Paris som han grundlade sina framgångar som författare, och där utspelar sig en stor del av hans första roman Och solen har sin gång. Den ger en liten föraning om att Hemingway hade koll på stil och mode. Bokens kvinnliga huvudperson, Lady Brett Ashley och hennes självklart självständiga stil – alltifrån de tajta jumprarna, smala tweedkjolarna, det kortklippta håret och frisinnade förhållningssättet till sprit och killar – påverkade många amerikanska collegeflickor. Men mest månade han om sin egen look och framtoning.

Man skulle till och med kunna påstå att det var han som lade grunden till att göra författaren till varumärke. Han lät sig noga fotograferas på sina safarijakter, fisketurer och krigsuppdrag. Och han tvekade inte att medverka i reklamkampanjer för flygbolag, pennor och öl. I programmet berättar vi mer om det. Vi har även besöket en svensk machoman med koll på mat och marknadsföring, Per Morberg. Vi tar även en titt på Hemingways dryckesvanor och pratar med Jacob Kroner, barchef på restaurang Gondolen i Stockholm, om hur en daiquiri egentligen ska smaka, och skakas. Dessutom har vi undersökt skäggtrenden och pratat med den svenske – och idag väldigt skäggige – designern Johan Lindeberg i New York.

Veckans gäst är Annina Rabe, kulturskribent.