1995 – året då framtiden föddes?

55 min
1995 var året då internet slog igenom ordentligt. Företag som Amazon och Ebay såg dagens ljus, operativsystemet Windows 95 lanserades och Bill Gates susade fram som världens rikaste privatperson. Det var också året då modeskaparen Tom Ford framgångsrikt moderniserade Gucci och fick andra gamla modehus att börja tillsätta nya designstjärnor. Spice Girls skrev skivkontrakt, filmen Clueless hade premiär och skönhetsbranschen började få en mängd nya företag som inte tvekade att ge nagellack namn som ”mögel”. Ett viktigt år, med andra ord. Det är till och med det år då framtiden började. Det hävdar i alla fall den amerikanske författaren W. Joseph Campbell, som just gett ut boken “1995: The Year Future Began”. I veckans STIL blickar vi tjugo år bakåt i tiden för att se hur 1995 kom att ge eko in i vår samtid.

Filmåret 1995 bestod inte bara av kassasuccéer som kostymfilmen ”Braveheart”, den animerade ”Toy Story” och den nydanande thrillern ”Seven”, som gav regissören David Fincher ett genombrott.  Sommaren 1995 hade även en filmkomedi med titeln ”Clueless” premiär i USA. Många trodde att den inte skulle överleva till hösten.  För vem skulle vilja se en film klädgalen tonårstjej i Beverly Hills? En hel del visade det sig. Alicia Silverstone gjorde succé som den bortskämda, men snälla, Cher Horowitz. Vi har träffat journalisten Margret Atladottir som är ett av filmens många svenska fans. Hon berättar vad Clueless betydde då, och betyder nu.

Vi har även ringt upp författaren W. Joseph Campbell i Washington D.C., som bland annat berättar om  att det var rättegången med O.J. Simpson 1995 som gett upphov till att vi idag har en mängd kriminalserier på TV som använder sig av en detalj som då blev allmänt känd – DNA. Dessutom har vi träffat Kristian Luuk och Sofia Wistam som berättar om hur tv-programmet Knesset – jepp, det började 1995 – på ZTV kom att bli så banbrytande.

Veckans gäst är Sara Hansson, serietecknare och illustratör.