Kino om krigsfilm

45 min
Förintelsefilm och dubbla filmiska perspektiv på historiska skeenden handlar det om i veckans Kino där vi uppmärksammar 70-årsdagen av andra världskrigets slut.

Just när det gäller krigsskildringar på film är resultatet helt beroende av ur vems synvinkel man berättar.

Mikael Timm har fördjupat sig i två syskonfilmer av Clint Eastwood som skildrar samma slag - slaget vid Iwo Jima - en japansk ö i Stilla havet, 1945. Den ena filmen, Flags of Our Fathers, är gjord ur de amerikanska soldaternas synvinkel, och Letters from Iwo Jima ur japanernas perspektiv. Vad gör de dubbla perspektiven för förståelsen av kriget? Bör man egentligen alltid betrakta krig från två eller flera håll? Han nämner också filmen Sands of Iwo Jima av Allan Dwan.


I det forna Sovjetunionen kallades Andra världskriget för Det stora fosterländska kriget, och det faktum att man först krigade med Hitler och sedan mot, har satt sina spår i de ryska krigsskildringarna. Fredrik Wadström berättar om det ryska perspektivet på Andra världskriget genom några filmexempel, bland annat: Ballad om en soldat av Grigoriy Chukhray och Elim Klimovs Gå och se.

Vi har också sett en av världens längsta och kanske bästa dokumentärer om Förintelsen. Katarina Wikars har ägnat drygt nio timmar åt att se om Claude Lanzmanns klassiska film Shoah från 1985. Den franske filmaren gör en resa på den polska landsbygden och samlar vittnesmål från de polska bybor som bodde nära lägren, judiska överlevande och tyska SS-män som deltog i det praktiska arbetet med att utrota judarna. Tillsammans ger de olika rösterna en bild av skeendet som är helt unik.

Dessutom har vi sett något som blir allt vanligare, film och tv med äldre personer i de drivande rollerna. Den 8:e maj är det premiär för serien Grace & Frankie med Jane Fonda och Lily Tomlin i huvudrollerna. Hur är det att åldras i en tid besatt av teknikutveckling, utseendefixering och dödsskräck? Skapare av serien är Marta Kaufmann som tidigare gjort långköraren Vänner.

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj