Gertrude Stein - Kate Millet och Tracey Rose

42 min
65 år efter sin död bevarar den amerikanska författarinnan och konstsamlaren Gertrude Stein sin position som en av modernismens mytiska centralfigurer. Just nu är hon aktuell på flera håll. Karsten Thurfjell ställde frågan varför och åkte till Grand Palais i Paris där en stor utställning med syskonen Steins konstsamling visas. I Marabouparken i Sundbyberg visas konstnärsduon Sisters of Jams utställning om sitt besök på feministikonen Kate Millets gård på den amerikanska landsbygden. 1970 kom hennes bok Sexual Politics ut och blev en bästsäljare världen över, men istället för en akademisk karriär valde Kate Millet att bosätta sig på en gård där hon skapade en plats dit kvinnliga konstnärer och författare bjöds in för att bo och arbeta tillsammans. På Bildmuseet i Umeå visas den uppmärksammade sydafrikanska konstnären Tracey Rose. Hon intar museet med sin mångbottnade, visuella och ofta mycket provocerande bildvärld. Kerstin Berggren har mötte Tracey Rose i Umeå. Programledare Anneli Du


Vid 137 års ålder och 65 år efter sin död bevarar den amerikanska författarinnan och konstsamlaren Gertrude Stein sin position som en av modernismens mytiska centralfigurer. Just nu är hon aktuell på flera håll: på bio, på teaterscenen, som performacekonst  och inte minst på Grand Palais i Paris som just nu visar den stora utställningen L´Aventure des Stein, Matisse, Cézanne, Picasso… om syskonen Steins konstsamlande i början av 1900-talet. Karsten Thurfjell for till Paris för en rejäl dos nostalgi och ställde frågan: varför är Gertrude Stein fortfarande högaktuell.I Marabouparken i Sundbyberg visas konstnärsduon Sisters of Jams – Mikaela och Moa Krestensens - utställning om sitt besök på feministikonen Kate Milletts gård i Poughkeepsie i delstaten New York.  Amerikanskan Kate Millett , född 1934, är en av feminismens pionjärer. 1970 blev hon världskänd med sin bok Sexual Politics som hon disputerade med i litteratur på Colombia University. Sexual Politics blev en bästsäljare världen över, men istället för en akademisk karriär valde Kate Millet att bosätta sig på en gård där hon skapade en plats dit kvinnliga konstnärer och författare bjöds in för att bo och arbeta tillsammans och där politiska diskussionerna skulle föras på gräsrotsnivå. Konstnärsduon Sisters of Jam mötte en mycket ensam, gammal kvinna  i ett stökigt och halvförfallet hus. En kvinna beroende av hemtjänst, men som fortfarande brann för sina politiska visioner om ett jämställt samhälle.

Bildmuseet i Umeå visas den uppmärksammade sydafrikanska konstnären Tracey Rose. Hon intar museet med sin mångbottnade, visuella och ofta mycket provocerande bildvärld. I hennes - ofta performance-baserade konst - utmanar hon frågor om politisk identitet; frågor som inkludera sexualitet, ras och kön. Tracey Rose tillhör den generation sydafrikanska konstnärer som har etablerat sig efter apartheid och utställningen, som är ett samarbete med Johannesburg Art Gallery, presenterar ett urval av hennes verk från de senaste femton åren. Kerstin Berggren har mötte Tracey Rose i Umeå.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl