Berättelsen om Gizmondos miljardkrasch

81 min
Gizmondo var den bärbara spelkonsolen som ville utmana Nintendos Gameboy. Från ingenstans hade den seglat upp och nominerats till årets nykomling på världens största dataspelsmässa i Los Angeles 2004. Bakom Gizmondo låg sensationellt nog ett gäng svenskar.

Företaget växte explosionsartat och folk stod på kö för att få investera i bolaget. När det gick som allra bäst, var företaget värderat till över 15 miljarder kronor och långt innan produkten fanns att köpa levde ledningen lyxliv i London. 

Men när en kvällstidning släpper nyheten om delar av ledningens förflutna i Uppsalamaffian, så rasar företaget som ett korthus. Inom loppet av tre månader ska företagets aktie gå från 33 dollar till 3 cent och miljardkraschen är ett faktum.

Men kraschen som till slut blir Gizmondos sista spik i kistan, är vansinnesfärden längs Malibus kust som slutar med en kvaddad Ferrari i sjumiljoners-klassen och många frågetecken.

Hör, för första gången någonsin, Gizmondos grundare Carl Freer, reklambyråmännen Lars “Blomman” Blomberg, då VD på Ogilvy, och Patrik Wallgren berätta om den hisnande historien och det dramatiska spelet bakom rubrikerna.

Carl Freer, “Det är den klassiska fartblindheten. När man är del i ett företag som växer så otroligt snabbt i både värde och storlek så blir det kanske lite problematiskt för vissa.”

Lars Blomberg. “Hade vi vetat om de här kopplingarna hade vi aldrig samarbetat med dem. Jag menar, det var ju inte kul att läsa en rubrik i Resumé som stod ‘Ogilvy i samröre med maffian’.” 

Gizmondos PR chef Patrik Wallgren. “Det finns inte plats för reflektion och du vill inte reflektera, du vill bara fortsätta vara med.”


Producent: David Mehr

Exekutiv producent: Amanda Rydman