Förpackningar ett outforskat kulturarv

24 min
Burkar, påsar, kartonger och flaskor - Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur förpackningarnas utseenden har blivit ett viktigt marknadsföringsverktyg, samtidigt som de på många sätt också har blivit ett miljögissel.

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om svenska konsumentförpackningar från 1930-talet fram till idag, och om varför förpackningarna ser ut och fungerar som de gör. Förpackningarnas utseenden har blivit ett viktigt marknadsföringsverktyg, men samtidigt har de också blivit ett miljögissel, något som ställer stora krav på förpackningarnas design.

Det berättar Karin Wagner, professor i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet, och Lasse Brunnström, professor vid Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. De båda är redaktörer för den nya boken Den (o)hållbara förpackningen.

Dessutom hör vi folkloristen Tora Wall från Nordiska museet i Stockholm berätta om nya trender och gamla traditioner. Under våren kommer Vetenskapsradion Forum att handla om folkloristik och då kommer Tora Wall att svara på lyssnarfrågor om allt från nya traditioner vid midsommarfirandet och om kärlekslåsen på våra broar till modern spöktro och skrock om olika brunnslock. Har du frågor som du vill ställa till Tora Wall så skickar du dem antingen med ett brev eller vykort till Vetenskapsradion Forum, Sveriges Radio, 105 10 Stockholm, eller i ett mail till forum@sverigesradio.se.
Programledare är Urban Björstadius.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.35
    Marillion - If My Heart Were A Ball It Would Roll Uphill
    Album: Anoraknophobia
    Kompositör: Marillion
    Bolag: Liberty