Finns det fin- och fulcancer?

55 min
Michelle Warren undviker ofta att berätta vilken cancerform hon har. Hon vill inte att någon ska tro att hon orsakat sjukdomen själv, vilket många tror om de hör diagnosen lungcancer. Jag har aldrig rökt, brukar hon lägga till för att intyga sin oskuld. Personer med andra former av cancer som på något sätt kan kopplas till livsstilsfaktorer behöver sällan stå till svars utan möter istället medlidande och omtanke. Dagens Kropp & Själ diskuterar varför just lungcancer har sådan låg status. Trots att det är den cancerform som dödar flest människor varje år satsas lite resurser på forskning och till och med läkare har förutfattade meningar om hur sjukdomen har uppkommit.

Jag har aldrig rökt, brukar Michelle lägga till för att intyga sin oskuld. Personer med andra former av cancer som på något sätt kan kopplas till livsstilsfaktorer behöver sällan stå till svars utan möter istället medlidande och omtanke. Dagens program diskuterar varför just lungcancer har sådan låg status. Trots att det är den cancerform som dödar flest människor varje år satsas lite resurser på forskning och till och med läkare har förutfattade meningar om hur sjukdomen har uppkommit.

Gäster i studion är: Roger Henriksson, chef för cancervården ör Stockholm och Gotland, Signe Friesland, överläkare vid onkologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Susanne Hobohm, som upptäckte sin lungcancer av en slump och nu vill sprida information om sjukdomen.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Colleen - Floating In The Clearest Sea
    Album: The Golden Morning Breaks
    Kompositör: Cecile Schott
    Bolag: Leaf