Krigsvittne: Jag flydde i båt från krigets Kongo

28 min
Maronga Furaha flydde i en överlastad båt från Kongo för 20 år sedan. De hemska scener hon blev vittne till under flykten plågar henne fortfarande. Samtidigt lägger hon all energi på att hjälpa andra.

Maronga var 13 år då hon och familjen försökte fly till grannlandet Tanzania. Under sju dygn satt de i en trång båt där människor både blev sjuka och dog. När de äntligen kom fram till det de trodde skulle bli friheten nekades de att gå i land. Båten fick vända tillbaka till Kongo där hon under två års tid levde under flyktinglika förhållanden.

Efter flera år av flykt hamnade Maronga och hennes familj i Bureå några mil söder om Skellefteå. Men även om det var några år sedan hon upplevde kriget vaknar hon nästan varje natt med mardrömmar från upplevelserna under kriget i Kongo-Kinshasa.

Insikten om att många andra lever med liknande minnen gjorde att Maronga startade ett kafé och mötesplats i en gammal nedlagd affärslokal mitt i Bureå. Fastän hon arbetar deltid och har sex barn hemma tar hon en tredjedel av sin lön för att betala hyran.

Maronga berättar att de som kommer till hennes kafé främst är flyktingar och invandrare som vill prata och få hjälp med att fylla i papper till myndigheter. Men också att fika, lära sig prata svenska och få hämta kläder och husgeråd som Bureå- och Skellefteåbor skänkt till kafét som fått namnet "Morangas hörna".

Programmet är gjort av Gunilla Nordlund och är det andra av tre program i Tendens serie Krigsvittne.