Kim Gordon – cool kombo av konst och kantig rock

54 min
Kim Gordon (1953-) går att beskriva på många sätt – som rockikon, konstnär, modeskapare, skribent och skådespelare. Som en av frontfigurerna i det inflytelserika bandet Sonic Youth har hon fått flera generationer av musikintresserade människor att själva vilja ställa sig på scen och skapa oväsen med gitarr, bas och trummor. Och säkert har hon fått lika många att önska att även de kunde se precis så där coola och självklara ut på scen som Kim Gordon gör. I veckans STIL ska vi titta närmare på denna kvinna, som under mer än 30 års tid har varit en stilbildare inom musik, mode och populärkultur.

Kim Gordon och Sonic Youth har aldrig gjort musik som har trivts särskilt bra på några topplistor. Bandet har inga kända megahits eller stort kommersiellt genombrott bakom sig, trots en diger skivutgivning som sträcker sig över 30 år. Istället har de tjänat in credd och respekt och inte minst inflytande. "Det rockband som inte påstår sig vara influerade av Sonic Youth ljuger", som en musikjournalist skrev.

För två veckor sedan fyllde Kim Gordon 62. I en intervju nyligen blev hon tillfrågad om sin syn på kläder och stil nu när hon har passerat 60. ”Jag vill vara mig själv, men inte se helt galen ut”, sa hon. Med den saken är det nog ingen fara. De flesta verkar vara överens om att hon har koll på läget. Inte minst Hedi Slimane, chefsdesigner på Saint Laurent Paris, som för två år sedan använde Kim Gordon i en reklamkampanj för modehuset.

Tidigare i år publicerade Kim Gordon sin självbiografi "Girl In A Band". I den berättar hon om sitt liv och sin konst och om skilsmässan från Thurston Moore – mannen hon startade Sonic Youth med i början av 80-talet – en separation som fick en hel musikvärld att bryta ihop av besvikelse. Kim Gordon och Thurston Moore var ett av rockvärldens mest ikoniska par. Mer om hur de två träffades och började göra musik tillsammans berättar vi i veckans program.

Vi träffar också Liten Falkeholm från bandet Tant Strul. Precis som Sonic Youth bildades även de i början av 1980-talet, fast i Stockholm. Och i likhet med Kim Gordon så spelar även Liten Falkeholm bas. Vad innebär det egentligen att vara bassisten i ett band? Det har vi pratat med henne om. Vi har också träffat ett av Sveriges mest hajpade rockband just nu – Dolores Haze. De älskar Sonic Youth. Vi tar även en närmare titt på 90-talets rockklubbar. Och så pratar vi med Jonna Bergh, chefredaktör på modetidningen Styleby, om varför hon har ett par likadana byxor som Kim Gordon liggandes hemma i en låda märkt med ordet "nostalgi".

Programledare den här veckan är Erik Sjölin.