Spionfallet på kinesiska ambassaden

74 min
2009 grips en man av Säpo under stort hemlighetsmakeri. Han misstänks vara agent åt den kinesiska underrättelsetjänsten i Stockholm. Fallet avslöjar hur Kina bedriver politisk förföljelse i Sverige.

De handlar om grov olovlig underrättelseverksamhet – ett brott mot rikets säkerhet. Historien är känslig eftersom en diplomat vid Kinas ambassad och en kinesisk utrikeskorrespondent är inblandade. Den gripna 60-åriga mannen är uigur, en muslimsk minoritet från Kina, och har på diplomatens och journalistens uppdrag spionerat på sina landsmän som lever i exil i Sverige. Dessutom har han infiltrerat den världsomspännande uiguriska exilorganisationen World Uyghur Congress och dess högsta politiska ledning.

Genom Säpos telefonavlyssning och spaning uppdagas det hur den kinesiska regimen kartlägger och förföljer oppositionella som flytt till Sverige. Ärendet, som av Säpo betraktas som ett högnivåfall, landar tillslut på regeringens bord och det som står på spel är Sveriges relation till Kina.

En dokumentär av Lovisa Lamm Nordenskiöld.

Lovisa är journalist och radioproducent, utbildad vid Dramatiska institutet i Stockholm. Hon har gjort flera uppmärksammade dokumentärer för Sveriges Radio P1 och P3, och skrivit boken "Ambassaden i Paradiset" om Sveriges unika relation till Nordkorea. 

Lovisa.lamm@gmail.com