Spotlight goes Hollywood: Per Hallberg

52 min
Tillsammans med Ingrid Bergman leder han den svenska Oscarsligan med tre statyetter. Just nu är den svenske ljudmaestron i färd med att finputsa de sista detaljerna i den kommande storfilmen ”San Andreas” som har världspremiär i maj. Därefter är det dags för nästa Bondfilm.

Per Hallberg är först ut när  Spotlight goes Hollywood i ett antal avsnitt framöver. Kerstin Berggren hälsade på i Warner Brothers stora studio i Hollywood för att få veta mer om vad det innebär att vara sound design editor. Det visade sig att det stora mixerbordet i studion  innehåller 3000 kanaler  och att Per Hallberg tillsammans med sina kollegor  ansvarar för allt ljud utom musiken, dvs dialog, bakgrundsljud, atmosfärer, ljudeffekter m m. Meritlistan omfattar mer än 70 filmer och han har fått sina  tre Oscars för filmerna ”Skyfall”, ”The Bourne Ultimatum” och ”Braveheart”.

Per Hallberg gjorde  i princip alla Ridley Scotts filmer i tio års tid  och han berättar i Spotlight hur olika regissörerna arbetar. Vissa vill vara med hela tiden, medan andra har ett helt annat sätt att arbeta. En av hans favoriter är den svenske regissören Daniel Espinosa , som han  bl a gjort ”Safe House” med , liksom den nya filmen ”Child 44”.