Den gliiiiider in i mål

56 min
Japaner som hoppar, japaner som kastar sig, japaner som fläker sig (Jerring 1936). Den gliiiider in i mååål (Hyland 62). Jag ger upp, jag slutar med det här. Det går inte att hålla på (Granqvist 2003). Att radiomediet var som gjort för sportreferat upptäcktes tidigt. Många sportreferat har blivit riktiga radiopärlor. Men vad är det som utmärker det goda referatet?

Bara några månader efter Radiotjänsts start 1925 sändes det allra första sportreferatet. Vid vasaloppsmålet i Mora stod den allerstädes närvarande Sven Jerring och höll i mikrofonen. Länge var han okrönt kung som sportreporter men så kom den snabbpratande Hyland och petade ner honom från tronen.

Ett av Hylands mest berömda referat är VM-matchen i ishockey mot Kanada i Colorado Springs i USA den 13 mars 1962. Sverige leder med 4-3. Kanada har plockat ut sin målvakt och spelar med sex utespelare. Spänningen är olidlig när en minut och sju sekunder återstår av matchen och Sverige gör mål.

- Det är som om man sitter på pucken säger en annan känd sportprofil, Tommy Engstrand. Tillsammans med radiosportens Susanna Andrén och Christian Olsson lyssnar och kommenterar han egna och andras sportreferat. Vad krävs för att det ska bli bra? Varifrån kommer alla orden som forsar fram när det är som mest spännande? Hur ska det inte låta och hur blir man en god sportradioreferent?

Programledare Rigmor Ohlsson.

Medverkande:

Tommy Engstrand, sportreporter

Christian Olsson, Radiosporten

Susanna Andrén, Radiosporten