Indiska tillverkare sprider antibiotikaresistens

20 min
Idag samlas forskare och beslutsfattare till ett internationellt möte i Uppsala för att diskutera hur WHO:s nya globala handlingsplan mot antibiotikaresistens ska sättas i verket. Det handlar också om hur man kan stoppa den nya resistenssmitta som avfall från indiska läkemedelsfabriker kan överföra till mänskliga sjukdomsbakterier.

I Indien är antibiotikaresistenta bakterier mycket mer än ett hot. Där dör minst 58 000 spädbarn varje år på grund av sådana bakterier, enligt en studie som kom härom året. En av flera orsaker är att läkemedelsfabriker dumpar medicinrester ute i miljön.

Risken ökar nu för nya smittor där antibiotika inte hjälper som sedan kan spridas vidare över världen, med allt fler turister.

I Vetandets värld tar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff oss med till apotek, läkare och vanliga människor i ett land som är särskilt hårt drabbat av den ökade resistensen mot antibiotika. Berättelse  börjar i Hyderabad, där många av landets läkemedelsfabriker finns.

I programmet medverkar Rajesh Vennamaneni som är chef på läkemedelsbolaget Aswini Pharma i Hyderabad, Doktor D Sengupta vid indiska läkemedelsindustrins branschförening CII, professor Joakim Larsson vid Göteborgs universitet, neonatalläkaren Neelam Kler på Sir Gangaram-sjukhuset i New Delhi, apoteksbiträdet Mahender i Hyderabad, husläkaren doktor A Kishan Raos med mottagning utanför Hyderabad, kycklinguppfödaren Sekher Reddy,  Sunita Narain som är chef för den gröna indiska tankesmedjan Center for Science and Environment och Charles Penn som är samordnare för antimikrobiell resistens på WHO.