"Man ska egentligen aldrig säga nånting!"

30 min
Avsnitt 2, 2015. I veckans omgång av Bästa minnet tävlar Denise Rudberg, Natanael Derwinger och Kjell Albin Abrahamson om vem som minns historien bäst.

Dagens avsnitt innehåller ett famöst uttalande om vårt grannland, ett nästan lika famöst uttalande med fotbollskoppling, och ett tal som man kan lyssna på hur många gånger som helst. Dessutom dyker falska minnen upp hos såväl paneldeltagare som telefongäst.

Dagens tävlande:


Natanael Derwinger
, journalist.
Minns bäst: Detaljer. Ofta utan helhet. Men detaljerna blir då en hjälp för att se helheten. Insikten om att både Lars Gullin och Stan Getz tappade sina tänder väckte en nyfikenhet som gjorde att jag började lyssna på jazz. Att Stadshotellet i Värnamo invigdes 1955 minns jag endast för att Miles Davis samma år framträdde med "Round midnight" på Newport Jazz Festival. Vill gärna ha tävlingsfrågor om det.

Kjell Albin Abrahamson
, journalist.
Minns bäst: Jag minns allra tydligast från min barndom att plötsligt började den stora bruna radioapparaten att brinna, åtminstone gnistra och spraka och bestämt kom det rök ur lådan. Tack och lov var favoritprogrammet Karusellen med Lennart Hyland nästan slut. Jag förstod - då som nu - att det där med radio är spännande, överraskande och farligt.

Denise Rudberg
, programledare och författare.
Minns bäst: Ett av mina starkaste nyhetsminnen var 9/11. Jag var höggravid och befann mig hemma hos min farmor på Gärdet. Hon hade just bakat finska pinnar och jag minns hur jag står med smaken av de söta kakorna samtidigt som flygplanen kraschar in i husen. Jag hade just flyttat hem efter en fyra år i New York och kunde inte för mitt liv förstå att det jag såg var på riktigt. Jag minns att farmor och jag såg på varandra och sa: "Nu är det krig."


Telefongäst: Pontus Wasling, hjärnforskare.Programmet produceras av produktionsbolaget Munck. Kontakta oss på bastaminnet@sverigesradio.se

Producent: David Rune