Lyssnarnas berättelser om döden

Här finns inget ljud
Hur är det att följa en nära anhörig som är på väg att dö? Tendens lyssnare berättar för reportern Åsa Furuhagen om maktlöshet, tillit och komiska ögonblick i dödens närhet. Programmet sändas första gången 22 april 2015.

I våra program om Dödens vardag i Sverige 2015 pratade vi med personal som dagligen möter döende patienter och deras anhöriga. Vi mötte också Jenny som mist sin man i en svår cancersjukdom och frågade - finns den smärtfria döden?

Sen bad vi lyssnarna komma in med sina erfarenheter av döden. Vi fick en mängd mejl med berättelser som framförallt handlar om att vårda en nära anhörig. I det här programmet får du höra några av dem. Hur skapar man kontakt med en döende människa? Tänk om jag inte orkar vårda mamma eller pappa hemma? Och kan den sista tiden tillsammans förändra en relation?

I programmet intervjuvas också Peter Strang som är överläkare på Stockholms sjukhem och som skrivit många böcker om döden. Han reflekterar kring lyssnarnas berättelser och berättar om sina egna erfarenheter efter många år som cancerläkare och specialist inom det som kallas för palliativ vård:

- Att dö är som simma och sjunka samtidigt. Det är en svår uppgift för alla, att vi både måste hålla fast vid livet samtidigt som vi känner att vi sjunker.

Programmet är gjort av Åsa Furuhagen asa.furuhagen@sverigesradio.se

Boktips:

Peter Strang: Att höra till

Carita Andersson: Rolles sista resa

Anna Lindman: Den där jävla döden