När antibiotikan slutar att fungera

Dagens Vetandets värld handlar om antibiotikaresistens, ett av de största hoten just nu mot den moderna sjukvården, och hur det här kan se ut i verkligen ute på svenska sjukhus.
En av de absolut viktigaste medicinska upptäckterna i modern tid var upptäckten av antibiotika, framför allt penicillinet år 1928. Snart kunde bakteriesjukdomar som tidigare var en dödsdom botas. Nu i modern tid är en rad medicinska behandlingar helt beroende av att man har antibiotika som kan trycka undan oundvikliga infektioner.
Men vad händer när de här läkemedlen slutar att fungera? De senaste åren har vi fått höra den ena larmrapporten efter den andra om att sjukdomar som tidigare var relativt lätta att behandla på nytt blivit livshotande. Många forskare runt om i världen arbetar febrilt med att ta fram nya medel som kan ta död på de ständigt förändrade bakterierna, men det tar tid.
Hur hanterar man den nya verkligheten på svenska sjukhus? Hur ser vardagen ut? Och vad händer med en människa som har oturen att drabbas av bakterier som allt färre läkemedel lyckas slå ut?
I programmet medverkar Anita Hällgren, infektionsläkare Linköpings universitetsjukhus, Fredrik Schiöler, narkosläkare Vrinnevisjukhuset i Norrköping, Martin Glimåker, infektionsläkare Vrinnevisjukhuset samt Lise-lotte Nordlander, patient,