Afghanistan - om Kabul, krig och kärlek

42 min
10 år efter elfte september har landet fått en självklar plats i västerlandets medvetande. Dels genom nyhetsrapporteringar, men också genom alla skildringar på film och i böcker. Men hur väl stämmer den med verkligheten?

Kosmo har mött en av landets mest prisade författare, Atiq Rahimi, som idag lever i Frankrike men ofta reser till sitt hemland där han driver flera projekt. Atiq Rahimis böcker ställer de stora existentiella frågorna om vad krig gör med en människa. Han skriver om sorgen, om svårigheten att sätta ord på den och om hämndbegär. Om man inte sörjer, ges hämnden fritt spelrum, säger han.

Och så har vi träffat Shakeb Isaar  - en afghansk TV-stjärna  - som kom att skriva afghansk mediehistoria efter talibanernas fall. Han introducerade musik från hela världen, klädde sig i västerländska kläder, pratade om vad som hände i samhället och tilltalade publiken som om de var hans vänner.Men 2005 hade det politiska klimatet hårdnat, de religiösa fundamentalisterna fått ökat inflytande och när hans kvinnliga kollega blev mördad och han själv blivit utsatt för misshandel otaliga gånger fick Shakeb Isaar hjälp av svenska UD att ta sig till Sverige. Förra året var han tillbaka för första gången sedan han lämnade landet. Han berättar bland annat om hur en ungdomskultur nu växer fram i landet.

Konstnären och filmaren Pål Hollender reste redan 2002 till Afghanistan för att, enligt dogmareglerna, göra en film därifrån. Filmen med titeln United States of Afghanistan, där bland andra musikern Olle Ljungström deltog, fick ett blandat mottagande när den hade premiär några år senare. Men Pål Hollenders intresse för Afghanistan var väckt och förra året reste han dit igen. Finding Ali är titeln på den nya filmen. Hör om hur sökandet efter Ali inte riktigt gick som Pål Hollender hade tänkt sig. Istället kom filmen att bli en sorts upptäcksfärd i bilder i Afghanistan av idag.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl