Ölmagen – sommarens största accessoar

55 min
Ölmage är ett ord som kan få dagens kolhydratmedvetna män att vakna svettiga av skräck om natten. Men en gång i tiden var en generöst tilltagen mage en sorts kvitto på att en man var framgångsrik.

I dagens kultur är det istället viktigt att visa att man är i fysisk form, vilket innebär nolltolerans för maxat midjemått. Det är med andra ord inte så konstigt att minsta lilla vink om att fett kring midjan kan vara fabulöst på en man, till och med sexigt, blir till en världsnyhet. Ja, vi tänker på ”Dad Bod”. I veckans STIL tar vi en titt på män, magar och mode.

Idag är ord som ölmage, kalaskula och isterbuk ungefär lika vanligt förekommande som grogg och spottkopp, det vill säga inte alls. Det är antikverade uttryck hemmahörande i en annan tid. Dagens män har istället vuxit upp i en kultur där det är viktigt att visa att man är i fysisk form, vilket innebär nolltolerans för maxat midjemått. De slänger sig därför istället med ord som "magmuskler" och letar efter mat som marknadsförs med uttryck som: "low carb", det vill säga mat med få kolhydrater. Det är ingen tillfällighet att även finanstidningar idag skriver om löpning, träning och lyfter fram män i näringslivet som skryter med att de idkar multiträningsformen crossfit och springer maratonlopp, ju fler desto bättre gör de sig på ens CV.

Det blir med andra ord allt svårare att ens föreställa sig en samtida framgångsrik företagsledare, eller politiker, med en väl tilltagen kagge som sväller över svångremmen. Det signalerar knappast framgång och vällevnad, utan snarare brist på pengar och svag karaktär. Motreaktioner på denna skräck för att som man utveckla en ölmage kommer med jämna mellanrum. Och nu är det dags igen. Att se för vältränad ut kan få en att framstå som väl självupptagen, som om man inte hade annat att tänka på. Och uttrycket "Dad Bod", pappakropp, har nyligen myntats i USA. Som något positivt. Mer om det berättar vi i veckans program.

Under 90-talet, och kring millenniumskiftet, kom killars kroppar i fokus på ett nytt sätt, inte minst genom ett ökat intresse för mode och skönhet. Det pratades en hel del om manlig fåfänga, och begreppet "metrosexuell" lanserades. Idag betraktas mäns intresse för mode och utseende som självklar. Men hur det tar sig ut har förändrats, vilket gör att nya termer som beskriver det uppstår. Ett nytt uttryck för den nya idealmannen är till exempel "spornosexuell". Vad det betyder tar vi reda på i veckans program. Vi tittar även närmare på ett plagg som passar alla oavsett kroppsform, storlek och trender – och det är kaftanen. Och så tar vi förstås itu med den verkligt stora knäckfrågan – får man verkligen ölmage av att dricka öl?

Veckans gäst är Alf Tumble, dryckesskribent.