Barnmorskor i Mozambique blir kirurger

20 min
Mozambique är enda landet i världen som utbildar barnmorskor i kirurgi för att kunna utföra kejsarsnitt. De placeras på små hälsokliniker på landsbygden och räddar livet på både kvinnor och barn.

De redan erfarna barnmorskorna handplockas och får sedan 3-4 års specialistutbildning där teori varvas med praktik. Under utbildningen får barnmorskorna praktisera på mindre hälsokliniker på landsbygden. Tanken är sedan att de ska placeras ut på hälsocentralerna efter sin utbildning.

Natalia Chilaule, Tuaifa Momade och Emilia Cumbane i Maputo är tre av de barnmorskor som utbildats att utföra bukoperationer som kejsarsnitt. Det finns i dag nära 70 kirurgutbildade barnmorskor i Mozambique och de utgör ett stort stöd på hälsokliniker och sjukhus runt om i landet.

I början var framför allt läkarna kritiska till de kirurgutbildade barnmorskorna. De lät dem titta på men de fick inte själva operera under sin praktik. Det berättar klinikföreståndaren Lucia Tembre vid Mavalanesjukhuset i Maputo.

Doktor Caetano Pereira leder utbildningen av barnmorskor i kirurgi. Han är nu klar med en utvärdering av resultatet av deras arbete. Utvärderingen sker i samarbete med den svenske professorn emeritus i internationell hälsa vid KI, Staffan Bergström, och han är nöjd med resultatet.

Lyssnartips: "Icke-läkare" räddar livet på afrikanska barnaföderskor