Spotlight med Kerstin Berggren. Gäst: Arja Saijonmaa

Här finns inget ljud
– Åk hem till Sverige och säg till Ingmar Bergman att du vill jobba med honom! Det sa Melina Mercouri till Arja Saijonmaa i Paris. Så blev det nu inte men det blev allt annat för superartisten Arja.

Hon spelade Mozart på piano när hon var en blyg, nervös sjuårig flicka. Sångrösten hittade hon under ett förlösande år i USA. Det gav Arja Saijonmaa en kick som gjorde henne till fullblodsartist.

Ska man räkna upp det Arja Saijonmaa gjort under sin långa karriär blir det en diger katalog. Mer än 30 skivalbum, konserter över hela världen, skådespelare på teatern och i filmer, FN-ambassadör, tv-profil. Mest känd är hon givetvis som förmedlare och uttolkare av Mikis Theodorakis musik men hon har också sjungit Bellman, Taube, Olrog, Olle Adolphson…

Kerstin Berggren träffade Arja Saijonmaa i Umeå och de fann en gemensam nämnare – Georges Moustaki – en favorit från Frankrikevistelser  på 60-talet. Nyligen kom hon ut med ett nytt album- Dig har jag kär/Min svenska sångbok, där hon lyfter fram sina svenska  favoriter, bl a den ovanliga Taubevisan ” Damen i svart”.

Missa inte Kerstin Berggrens kulturpodd Spotlight