Såpoperaturism, läktarhetta och en ny politisk era

41 min
Magnusson i P1 analyserar idag en av Turkiets största exportprodukter- nämligen såpoperor. Och så får vi lära oss hur turkisk fotboll kan kopplas till politik, om flykthistoriers betydelse och hur pro-kurdiska HDP i parlamentet kommer att påverka det politiska klimatet. Lyssna på Katja Magnussons program här!

I dagens program får vi höra varför turister kommer till Istanbul för att leta upp såpastjärnorna från de omåttligt populära tv-serierna. Tomas Thorén, frilansjournalist bosatt i Istanbul, finns i studion. Katja Magnusson vänder sig också till Turkietkännaren och fotbollsnörden Ekim Caglar för en analys av varför turkisk fotboll jämförs med en het ugn.

I studion finns Sîlan Diljen som berättar om sin prisade radiodokumentär Min flykt, som hon kommer visa på svenska skolor under hösten. Sîlan Diljen och hennes familj flydde från förtrycket av kurder i Turkiet. Efter att pro-kurdiska partiet HDP nyligen tog sig in i det turkiska parlamentet står landet inför en ny politisk era och frågan är hur det kommer att påverka. Hör henne och Berivan Yildiz, producent på Riksteatern, berätta om flykthistoriers betydelse. Medverkar gör också Zana Schîroyî, från Sveriges Radios kurdiska redaktion.

Programledare: Katja Magnusson

Bisittare: Ülkü Holago

Producent: Ülkü Holago