Pianospel från ruinerna i Yarmouk, livepoesi och hur blev livet i Sverige?

41 min
I dagens Magnusson i P1 är temat Syrien. Katja har bjudit in Jihad Rahmoon som precis fått sitt uppehållstillstånd, vi lyssnar på pianospel från Yarmouks ruiner och bjuds på livepoesi av Hanna Himo som flydde från Syrien redan på 80-talet.

Tusentals syrier flyr på rangliga båtar över Medelhavet och kommer hit till Sverige - idag möter vi en av de som tagit sig hit, Jihad Rahmoon som Katja jobbat med vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Vad säger Jihad om det nya livet i Sverige – blev det som väntat?

Kanske har ni sett klipp på pianospelaren från området Yarmouk i Damaskus? Mitt bland ruinerna har han suttit och spelat på ett ostämt piano. Vi undrar hur man orkar spela piano när man inte ens har mat för dagen?

Och så lyssnar vi på livepoesi. Poeten Hanna Himo läser dikter han skrivit om sitt gamla hemland Syrien som han inte kunnat besöka sen slutet på 1980-talet. Medverkar i dagens program gör också Johan-Mathias Sommarström, utrikesreporter på Sveriges Radio, Önver Cetrez, biträdande direktör vid Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul, som driver ett projekt där man lär ut svenska till syriska flyktingar, och Samaa Sarsour, jurist och palestinsk aktivist, uppvuxen i Yarmouk.

Programledare: Katja Magnusson
Bisittare: Alexandra Sandels
Producent: Ülkü Holago