Rösten Iran aldrig glömmer

43 min
Varje dag samlas människor vid den undangömda begravningsplats i norra Teheran där poeten Forough Farrokhzad ligger begravd. De vill tända ljus och cigaretter åt henne och läsa högt ur hennes diktsamlingar. Men vissa dagar är gravplatsen utan någon som helst förklaring stängd för besökare.

Så kontroversiellt är hennes namn i hemlandet Iran, trots att hon varit död i mer än femtio år

För Forough Farrokhzad hade hunnit bli en av Irans mest framstående moderna poeter när hon omkom
i en bilolycka 1958 , bara 32 år gammal.

Hon förnyade den persiska poesin dess språk och innehåll,  inte minst  erfarenheter  av erotik, kärlek och kvinnors vardagsliv blev dikt på ett för samtiden chockerande öppet sätt. Efter hennes död växte hennes läsekrets på allvar och idag är Forough Farrokhzad närmast dyrkad och finns i varje boklåda.

Författaren Marjaneh Bakhtiari har rest till Forough Farrokhzads gravplats i Teheran för att prata med några av hennes läsare. Tillsammans med sin bror Saman Bakhtiari, ger hon oss här en introduktion till Forough Farrokhzads liv och lyrik.

Klickaför att komma till Forough Farrokhzads hemsida.

Biblioteket har också talat med författaren Lena Einhorn om hennes roman Siri. Den boken vill berätta historien om Titanen och Friherinnan utifrån Siri von Essens eget perspektiv.  Skilsmässan. Barnen.  Det nya ensamma livet. Men en dåres försvarstal ekar mellan raderna.