Mareld, ett rörliknande moln och en översvämningskatastrof i Dalarna

25 min
Hur mycket regn föll det egentligen på Fulufjället i Dalarna under katastrofen i augusti 1997? Ja, faktum är att katastrofen på Fulufjället innehar det svenska regnrekordet. Vad det var som hände under det där dygnet i augusti, det ska vi prata om i Cirrus på söndag. Här kan du höra ett inslag om en ny bok som behandlar katastrofen Meteorologen ger också svar på frågan hur det kommer sig att prognoserna i radio och på internet ofta skiljer sig ifrån varandra.Vi reder också ut hur man beräknar avståndet till en blixt.

En fråga om en molnformation över Bottenviken får också svar i Cirrus på söndag:

Hej! Kl 0900 1 aug 2010,  passerade några molnbankar eller vad man ska kalla det, över Bottenviken. Molnen sträcker sig i öst-västlig riktning och drog med ganska bra fart norrut. Om jag minns rätt så var det väl 6-7 ungefär likadana. Man kan på några av bilderna se att de kommer fler på tur. Vad är det som sker, hur kan de vara så intakta?

Undrar Peter Höglund

Och meteorologen svarade:

Hör veckans alla frågor och svar här

Så ställer du frågor om väder till meteorologen
Det finns två möjligheter. Du kan chatta med meteorologen efter morgonsändningen kl 08 - 08.30 och få svar direkt eller så kan du också ställa frågor om väder via brev, epost eller telefonsvararen. Då kommer svaret i ett kommande program. 
Skicka dina frågor till:
E-post: cirrus@sverigesradio.se
eller läs in din fråga på 040-666 57 57.
Det går också bra att skicka brev eller vykort till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.

Har du tagit några bra väderbilder med kameran?
Ända sedan Cirrus startade för fyra år sedan har vi fått in många fantastiska bilder på olika väderfenomen. Senaste bidraget, som du ser överst på sidan, är den fantastiska solnedgången i Öregrund tagen av Per-Otto Johansson. Stort tack för den bilden och alla andra bilder vi har fått in. Totalt finns det flera hundra bilder att titta på i vårt arkiv, men du får gärna fortsätta att skicka in fler väderbilder till oss. Mejla till cirrus@sverigesradio.se

"Hagel stora som tennisbollar"
Nya väderhistorier strömmar in till vår specialsida. Senaste historien kommer från Lotta Bjerkander:

Hej, jag var med om ett enormt hageloväder i västra Pennsylvania för flera år sedan. Jobbade med bl.a hästar och skulle ta in dem i stallet från hagen, men ingen häst ville med in.

Läs hela historien och andra väderupplevelser här 

Många frågor om åska och blixtar
Vi får ständigt frågor om åska och blixtar till Cirrus-redaktionen. Många får svar i programmet, men om du vill veta ännu mer så finns det mycket information på en speciell sida.
Det är från samma plats vi har hämtat boken "Blixt och åska" som vi lottar ut i vår tävling:

Programledare: Josefin Modig
Producent: Janne Wieslander