Terrorattackerna den 11 september

88 min
FBI-agenten Jack Cloonan har precis hunnit sätta på sin tv när han ser det andra planet dundra in i World Trade Center på Manhattan. Jack stirrar på skärmen. Han förstår direkt vilka det är som ligger bakom, och han inser att han har misslyckats. I fem år han har jobbat oavbrutet med att ställa en förmögen saudier vid namn Usama bin Ladin inför rätta.

I P3 Dokumentär Världen hör du nu historien om händelserna den 11 september 2001 inifrån – från de som var där när det hände, och de som inte blev förvånade när de såg historiens största terrorattack framför sig.

Du träffar Abdullah Anas, en av Usama bin Ladins äldsta vänner. I sju år krigade han ihop med den blivande terroristen i Afghanistans karga berg. Han berättar om en driftig och generös vän som fick för sig att expandera jihad.

Du hör om hur FBI och CIA lägger krokben på varandra i sina försök att stoppa al-Qaida, och den otroliga historien om Ali Abdul Saoud Mohamed, mannen som lyckades infiltrera den amerikanska armén och föra ut vapenmanualer till sina bröder i Afghanistan.

Michelle Rosado berättar hur hon lyckades ta sig levande ur det södra World Trade Center-tornet, trots att hon uppmanades att stanna kvar.

Och på en bänk i Botaniska trädgården i Göteborg sitter Peter Tengelin och tänker på sin son. 25-årige David Tengelin var den enda svensken som omkom i attackerna. Hans pappa undrar fortfarande om David hann se flygplanet komma.

Producent är Måns Mosesson.