Närbild Jonas Kaufmann

44 min
-När jag skulle debutera på Metropolitanoperan i New York 2006 var jag jättenervös. Jag hade aldrig fått repetera på scenen och visste inte hur det såg ut, så när jag gjorde entré slog jag huvudet i en stor ljuskrona. Publiken höll andan- men min nervositet försvann direkt.

Det berättar  den tyske stjärntenoren Jonas Kaufmann som sedan succédebuten på Metropolitan har etablerat sig som en av världens ledande operatenorer och operahusen står i kö för att engagera honom. Jonas Kaufmann är först  i Kulturredaktionens sommarserie där Kerstin Berggren  träffat  några av operans stjärnor.

Jonas Kaufmanns  röst tycks inte ha några begränsningar. Med samma lätthet sjunger han Puccini, Verdi och Wagner och beskrivs ofta som de starka känslornas uttolkare.

 -Det finns inget instrument i världen som är så mångsidigt som den mänskliga rösten, säger Jonas Kaufmann. När jag gjorde min första Wagnerroll sa många: Det där låter ju för vackert! Som om Wagners musik inte får vara vacker!, säger han i Kulturradion Special.  Där berättar han också om hur det var att samarbeta med den italienske teaterlegendaren Giorgio Strehler.