Marijuanans plats i den amerikanska kulturen, illa klädda New York-bor och Dagens Barry

41 min
I pratar vi om marijuanans plats i den amerikanska kulturen, på många håll i USA är den ju lika självklar som alkohol är. Att ta en joint efter jobbet är för många detsamma som att ta ett glas vin. Dessutom är marijuana vanligt att ta som medicin – det är nu tillåtet i över hälften av USA:s delstater, och fler är på gång. Vi diskuterar synen på medicinsk marijuana med PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, Magnus Linton, författare och journalist, Fred Nyberg, biologisk beroendeforskare vid Uppsala Universitet och Andreas Åberg, överläkare på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand. Och varför klär sig New York-borna likadant idag som i slutet av sjuttiotalet? Agneta Furvik blir förundrad när hon tittar sig omkring på gatorna i sin hemstad och tar stilikonen Susanne Ljung till hjälp för att reda ut varför folk ser ut som de gör. Dessutom blir det förstås Veckans Barry. Agneta fortsätter dela med sig av minnen och betraktelser från sin udda kärleksvurm för smörsångaren Barry Man

I dag ska vi prata mycket om marijuanans plats i den amerikanska kulturen, på många håll i USA är den ju lika självklar som alkohol är. Att ta en joint efter jobbet är för många detsamma som att ta ett glas vin. Dessutom är marijuana vanligt att ta som medicin – det är nu tillåtet i över hälften av USA:s delstater, och fler är på gång.

Vi diskuterar synen på medicinsk marijuana med PM Nilson, politisk redaktör på Dagens Industri, Magnus Linton, författare och journalist, Fred Nyberg, biologisk beroendeforskare vid Uppsala Universitet och Andreas Åberg, överläkare på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand.

Och varför klär sig New York-borna likadant idag som i slutet av sjuttiotalet? Agneta Furvik blir förundrad när hon tittar sig omkring på gatorna i sin hemstad och tar stilikonen Susanne Ljung till hjälp för att reda ut varför folk ser ut som de gör.

Dessutom blir det förstås Veckans Barry. Agneta fortsätter dela med sig av minnen och betraktelser från sin udda kärleksvurm för smörsångaren Barry Manilow.

Programledare: Agneta Furvik

Producent: Ülkü Holago

radiokorrespondenterna@sverigesradio.se