När polisen kontrollerar informationen och kyssen som slog tidningsrekord

32 min
Polisen körde på en cyklist som avled. Men när tidningarna ringde mörkades händelsen. Vi har berättat om liknande historier förut, då polisen tystat ned dramatiska händelser. Samtidigt lägger polisen allt mer tid på sociala medier, och där är det en positiv bild av polisen som målas upp. Mediebilden av Afrika har varit på tapeten. I sociala medier sprids alternativa bilder av kontinenten och samtidigt har svenska medier anklagats för obetänksamhet. Men hur rättvis är kritiken? Och så inleder vi vår sommarserie om ikoniska bilder med att berätta om Expressens legendariska löpsedelbild från 1976, som ingen kunnat bräcka.

När polisen kontrollerar informationen
Polisen körde på en cyklist, men väntade nästan ett dygn med att berätta om händelsen. När tidningarna ringde fick de veta att inget allvarligt hänt. Vi har tidigare kunnat berätta om ett utbrett missnöje på landets redaktioner när det gäller öppenheten hos polisen. Och om flera fall där polisen mörkat allvarliga händelser – som mord och polisingripanden där personer dött. Samtidigt lägger polisen allt mer tid på sociala medier. Där är bilden genomgående positiv, man kan läsa långa hjältehistorier och målande beskrivningar om hur polisen gång på gång gör ett strålande jobb. Vi har tittat närmare på hur polisen styr informationen om sig själv. Reporter: Frida Johanson.
Tidigare reportage i Medierna:
Får polisen låta bli att rapportera om dödsfall vid ingripande? (Dec 2014)
Polisen dolde åter att man dödats av polis (Jun 2014)
Polisen svek löften när radion tystnade (Feb 2012)

Afrikabild utmanas och kritiseras
Sociala medier har den senaste tiden fyllts av alternativa bilder av Afrika. Det uttalade syftet är att motverka den eländesfokuserade mediebilden av kontinenten. Samtidigt har medier här i Sverige fått kritik för just sin Afrikabevakning. Enligt biståndsorganisationen We effect är svenska tidningar dåliga på att ge fotograferade privatpersoner söder om Sahara namn när det skrivs om bistånd och tidningarna anklagas för obetänksamhet och brist på respekt. Men frilansjournalisten Erik Esbjörnsson, stationerad i Nairobi och för många känd som Dagens Nyheters korrespondent, håller inte med. Reporter: Therese Rosenvinge.

Ikonisk bild på kunglig kyss
Först ut i Mediernas sommarserie om ikoniska pressbilder är en bild av legendarisk kyss. Den 20 juni 1976 sattes ett svenskt tidningsrekord som står sig än idag. Varken förr eller senare har en svensk tidning sålt nära en miljon exemplar, som Expressen gjorde dagen efter kungen och drottningens bröllop. Anledningen var en unik bild på förstasidan. Den första kungliga kyssen i svensk historia som fångats av en pressfotograf. Reporter: Marie-Caroline Biver.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.11
    Bexar Bexar - Kt
    Album: Haralambos
    Kompositör: Bexar Bexar
    Bolag: Western Vinyl