Läkare bryter mot lagen - varnar inte för riskpatienters vapeninnehav

30 min
Trots att patienten rapporterade om fantasier att mörda, bröt läkaren lagens krav och anmälde honom inte till polisen så han kunde stoppas från att få vapenlicens. Klippet nedanför artikeln är rätt version av programmet Av misstag sändes fel version av programmet i etern söndagen den 12/7. Rätt version sänds på repristiden klockan 10:03 måndagen den 13, här på webben och som podd i Sveriges Radio-appen”.

Den 14 maj 2002 söker en 30-årig sportskytt hjälp för sina mordfantasier. Han berättar för läkaren att han funderar på hur det egentligen känns att döda.
Men läkaren rapporterar inte saken till polisen.
Sju månader efter läkarbesöket har 30-åringen köpt en pistol. Som han sen mördar och skadeskjuter flera med.
Mer än en halv miljon svenskar har tillgång till ett lagligt vapen. Hur många vapen som finns i händerna på psykiskt instabila personer - är svårt att säga. För läkarna som ska rapportera såna som 30-åringen bryter mot lagen.
Den här veckan berättar vår reporter Joakim Palmkvist om hur samhället sköter kontrollen av de som bär vapen. Och han börjar med att besöka 30-åringen där han sitter i en cell på en av Sveriges mest hårdbevakade anstalter. Hans namn är Peter Mangs.

OBS: Av misstag gick det ut fel version av programmet i etern på vår ordinarie sändningstid söndag klockan 12.