Franco-regimen

77 min
Francisco Franco Bahamonde, Europas yngsta brigadgeneral sedan Napoleon, kom att styra Spanien med järnhand från 1939-1975.

I de spanska historieböckerna beskrivs Franco som en auktoritär ledare men icke totalitär, vilket delar landet i två grupper. En som tycker att han var en diktator och som vill att landet tar itu med sin mörka historia och ett som tycker att man inte ska "älta historien" och att man ska följa amnestilagen från 1977 som satte punkt genom att förbjuda utredningar av misstänkta politiska brott begångna före 1976.

Bilden och berättelsen om vad som hände under regimens tid var tänkt att stanna i hemmet. Emilio Silva berättar för oss om tystnadens pakt, i Spanien har man ännu inte tagit tag i sitt förflutna, det råder en tystnad och rädsla att prata om det som hände under Francos regim.

Men för varje spadtag och penseldrag blottas benrester i massgravar så bryts tystnaden runt om i Spanien och med den framträder en tid där de oönskade av regimen bortrövades och arkebuserades.

I P3 dokumentär världen berättar vi om Franco-regimen och dess nedgrävda historia. Vi möter en rättsläkare som tillsammans med sina elever jobbar med att dokumentera massgravarna och återförena familjer, vi möter också fängslade och politisk utsatta som vägrar att glömma, och Franco-sympatisörer som minns den goda tiden med växande medelklass och 40 år av fred.

Producenter: Shahab Ahmadian & Manuel Cubas

Exekutiv Producent: Amanda Rydman