Tensta ligger mitt i Sverige

51 min
Journalisten Johanna Langhorst och hennes familj tvingades mot sin vilja att flytta ifrån Tensta, en förort utanför Stockholm, efter att äldsta sonen blivit rånad två gånger och inte längre vågade gå hem från tunnelbanan.

 
Ett fåtal småkriminella ungdomar på jakt efter snabba cash och svartarubriker har under flera års tid regerat miljonprogrammet Tensta, en förort utanför Stockholm. Gänget  har skaffat sig berömmelse genom att slåss med ordningsvakter, råna andra unga, tända eld på bilar och kasta sten på polisen. Journalisten Johanna Langhorst och hennes familj tvingades mot sin vilja att flytta ifrån Tensta efter att äldsta sonen blivit rånad två gånger och inte längre vågade gå hem från tunnelbanan. Miljonprogrammen kritiseras ofta för sin brutala arkitektur och höga kriminalitet, trots att innerstaden toppar statistiken både vad gäller trist boendemiljö och våldsbrott. Undersökningar visar att majoriteten av de boende i miljonprogrammen trivs bra och inte vill flytta därifrån. Men vad är då felet med Tensta?

En dokumentär om hur fördomarna och föraktet mot betongförorten gör det omöjligt att lösa de verkliga problemen i miljonprogramsområdena.

Johanna Langhorst har gjort ett flertal radiodokumentärer, samt frilansat under ett tiotal år för SR och UR. Johanna Langhorst har arbetat i radioprojekt tillsammans med unga i Rinkeby och Alby:Rabarber, stadsdelförnyelsen i Rinkeby 2006 och Fanzingo i Subtopia 2007 - 2009. Johanna Langhorst och Maria Sveland skapade sommarserien Heliga Familjen i P1 och Johanna har även producerat, skrivit manus och regisserat radioteater och barnprogram. Repris från 2010.

Musik i programmet: Daniel Bingert.