TT struntade i källkritik och Balkan-TV bortom landsgränser

32 min
Vi granskar en TT-publicering där källkritiken lämnades på hyllan. Intervjupersonen får, utan kritiska frågor, berätta om sin förmåga att spåra brott och våld med sitt luktsinne. Artikeln drogs delvis tillbaka, men hann ändå gå i tryck i över 20 svenska dagstidningar. 20 år efter massakern i Srebrenica har ett nytt medielandskap vuxit på Balkan. Nu finns både Al-Jazeera och CNN på plats och sänder regionalt, oberoende av nya landsgränser. Och så om Ecce homo-bilden Nattvarden, som långt före Muhammed-teckningarna väckte religiösa gruppers vrede.

Okritiskt av TT om ”spårare”
När nyhetsbyrån TT publicerar något så är ju det speciellt eftersom artiklarna hamnar i tidningar över hela landet och får enorm spridning. Av det skälet är det naturligtvis av särskilt stor vikt att saker från just TT är korrekta och att det finns ett kritisk förhållningssätt till olika källor som påstår saker.
I förra veckan skickade TT ut en artikel och ett webbtv-inslag om en person om säger sig ha förmågan att kunna känna lukten av våld. Utan kritiska frågor fick intervjupersonen berätta om sina förmågor och om hur han varit på plats i Blomberg, för att undersöka spår efter Lisa Holm. Men något formellt uppdrag i samband med sökinsatsen fanns inte och TT fick snart in synpunkter. Artikeln drogs delvis tillbaka, men gick i tryck i över 20 svenska dagstidningar. Reporter: Frida Johanson.

Balkan-TV bortom nya landsgränser
Vid den här tiden, mellan 11 och 22 juli, för 20 år sedan pågick massakern i Srebrenica. Uppemot 8 000 bosnisk-muslimska män och pojkar avrättades östra Bosnien av bosniskserbisk armé. Det finns dem som menar att det var medierna på Balkan som piskade upp hatet, som 1995 ledde till den största massakern i Europa sedan andra världskriget. Varje delrepublik i det forna Jugoslavien hade egna nyhetskanaler och medierna användes för politisk propaganda.
Men idag, 20 år senare, har ett nytt medielandskap uppstått på Balkan. Nu finns både CNN och Al-Jazeera på plats och sänder över Serbien, Bosnien-Hercegovina och Kroatien. Istället för att se till de nya landsgränserna har TV-bolagen valt att snarare utgå från den kulturella, språkliga och ekonomiska samhörighet som fortfarande präglar regionen. Reporter: Tonchi Percan.

Nattvarden som väckte religiös vrede
Nu i vår sommarserie om ikoniska bilder ska det handla om bilder som många år före Muhammedteckningarna retade upp religiösa och orsakade en våg av protester, demonstrationer och även bomb- och dödshot. Det var Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo som 1998 skakade om rejält i det kristna Sverige.
12 fotografier, inspirerade av bibelcitat, porträtterade Jesus i hbtq-miljöer. Här syns lärjungarna som transor, läderbögar och det är lackstövlar och höga klackar som gäller. Vi träffar fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, 17 år efter att utställningen hade premiär. Reporter: Marie-Caroline Biver. Länk till bilden: Elisabeth Ohlson Wallins hemsida.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.10
  Jeff Beal - Forward March
  Jeff Beal
  Forward March
  Etikett: Varese Sarabande
 • 11.33
  Andreas Mattsson - Klara Norra Kyrkogata
  Andreas Mattsson
  Torka Aldrig Tårar Utan Handskar
  Etikett: X5 Music Group