Friluftshipstern

24 min
Storstadsbor hänger numera yxor på väggen, bär vandringskängor under shoppingrundor och drömmer om glamorös camping. För samtidens friluftshipster är estetiken nästan lika viktig som upplevelsen.

Idag går det att känna sig om en äventyrare i en storstad. Frilufsbutikerna breder ut sig i shoppingkvarteren och kaféer serverar kaffe i vandringvänliga plåtmuggar. I stadsdelen Williamsburg i New York finns ett Bed and Breakfast som heter Urban Cowboy och där kan man bo i en timmerstuga som ser ut att tillhöra guldgrävare från 1800-talet. Till Urban Cowboy söker sig trendsuktande människor från hela världen, men också New Yorkbor som vill komma bort från storstaden. Möjligheten att stänga ute den urbana miljön lockar, men också estetiken. 

-En del ser ut som om dom skulle vara på en bergsexpedition. Naturen representerar frihet och idag gör unga människor vad som helst för att känna samhörighet med naturen, säger Lyon Porter som driver Urban Cowboy.

Kring det moderna frilufsandet har det uppstått både en subkultur och kommersialism. Det Nya Utefolket träffar Peter Buchanan-Smith som handmålar yxor i New York. Hans yxor kan ses på konstgallerier, men också hemma hos filmregissörer som David Lynch. Peter Buchanan-Smith var en av de allra första att kallas friluftshipster. 

-Det finns en poäng med att hänga en av våra yxor på väggen. Yxan blir ett fönster till en annan värld och kan inspirera dig att gå ut i naturen någon gång i framtiden. 

Vi åker också till Småland och Johan Forsberg som anordnar kurser i överlevnad där man får lära sig att göra upp eld och hantera en yxa. Forsbergs kurser lockar framförallt storstadsmänniskor och han ser en ökning när det kommer till deltagarantalet.

-När en av kursdeltagarna kallade mig hipster var jag tvungen att slå upp vad ordet betydde. Det är väl kul att få vara hipp någon gång.


Sportandet är 2010-talets viktigaste trend. Maratonhets, härskarcyklism och nya gymformer har blivit den här tidens populärkulturer. Nu är det dags att gå vidare. Aldrig förr har så många dragits till skogs. Friluftslivet lockar med ett enklare liv och dessutom är det i naturen man kan "stänga av". Det Nya Utefolket är en fortsättning på Upploppet i P1. Serien beskriver hipsterlufsare, ekolyxare och äventyrare light –  Det Nya Utefolket.