Två hästgårdar för en parkeringsplats

29 min
1,3 miljoner för två hästgårdar i Norrland. Eller en p-plats i Stockholm. Kluvet land tittar närmare på de stora prisskillnaderna.

1,3 miljoner kronor räcker för att betala två hästgårdar i Västernorrland. Det är ungefär lika mycket som en parkeringsplats i ett garage i Stockholm kostade tidigare i år.

Kluvet land har kollat på hur människans värderingar leder till absurda prisskillnader runt om i landet. Ingrid Schweikert Dargel sålde sitt hus utanför Berlin för att flytta till den lilla orten Gafsele i Västerbottens inland.

– Jag har gjort ett riktigt kap. Nu har jag två hus i Norrland med frisk luft, härligt vinterväder och lugn och ro, tycker hon.

Etnolog Agneta Lilja talar om hur normer inom olika samhällsklasser påverkar vårt val av bostad och vad vi är beredda att betala för dem. – För akademiker i Uppsala är det till exempel viktigt att bo på rätt sida om ån. Skillnaderna syns också tydligt i inredningen. En professor kan ha fin konst intill barnteckningar på väggarna. Det skulle inte funka i ett arbetarklasshem, säger hon.