Äventyrarna

24 min
På Manhattan finns en klubb för äventyrare. För att få bli medlem måste man upptäcka något nytt och bidra till en fördjupad kunskap om universum. Astronauten Neal Armstrong har varit medlem, men också Roy Chapman Anderson som släpade hem dinosaurieägg från Gobiöknen på 20-talets och som filmerna om Indiana Jones är baserad på.

Explorers Club som startades redan 1905 stoltserar med en rad medlemmar som varit först – först på Nordpolen, på Sydpolen, på Mount Everest och på månen. Det är lätt att tro att Explorers Club bara är en institution som värnar om 1900-talets största upptäckare, men klubben fokuserar på framtiden och varje år genomförs 600 expeditioner. Explorers Club var länge en mansklubb och det var inte förrän 1981 som kvinnor fick bli medlemmar. Länge fanns det nämligen enligt en idé om att en äventyrare skulle vara en matcho Indiana Jones-typ. Det Nya Utefolket har träffat undervattensarkeologen Kristin Romey som just nu är projektledare för en expedition i Kirgiztan.

-Det finns fördelar med att vara kvinna och äventyrare. Jag kan få tag på information som mina manliga kollegor inte kan få.

På sina expeditioner tar Kristin Romey med sig ett läppstift i nyansen "russian red". Precis som en flaska whiskey eller en cigarr fungerar läppstiftet som en trygghet under expeditioner. 

-Det var bråk mellan stammarna och det var sandstorm. Jobbet var tufft och jag kommer ihåg hur jag kom till mitt rum. Det var 45 grader varmt och mitt läppstift hade smält. Jag skrapade upp resterna med en kniv, för jag behövde läppstiftet för att klara av resten av säsongen.  

Det Nya Utefolket har besökt anrika Explorers Club i New York, men också träffat Caroline och Johanna Davidsson som 2014 utsågs till årets kvinnliga äventyrare. Systrarna korsade som första svenskar Grönland från syd till norr. Systrarna berättar om sin 36 dagar långa expedition. 

Dessutom har vi träffat etnologen Karin Lindelöf som just nu arbetar med ett forskningsprojekt om kvinnor som är äventyrare. 

- Som kvinna idag kan du inte bara vara äventyrare, du är alltid både kvinna och äventyrare. 


Sportandet är 2010-talets viktigaste trend. Maratonhets, härskarcyklism och nya gymformer har blivit den här tidens populärkulturer. Nu är det dags att gå vidare. Aldrig förr har så många dragits till skogs. Friluftslivet lockar med ett enklare liv och dessutom är det i naturen man kan "stänga av". Det Nya Utefolket är en fortsättning på Upploppet i P1. Serien beskriver hipsterlufsare, ekolyxare och äventyrare light –  Det Nya Utefolket.