MAX IV trimmar elektronstrålen

20 min
Utanför Lund växer det upp en stor forskningsanläggning, MAX IV, som ska invigas nästa år. Där kommer elektroner drivas upp till nära ljusets hastighet, för att avge röntgenljus som kommer användas av forskare. Programmet är en repris från februari 2015.

Den del som redan nu är färdig är en linjär accelerator, linac, som de som arbetar med den säger. Här drivs elektronerna fram av ett svängande elektriskt fält, genom en rad av hålrum.

Trimningen av acceleratorns delar pågår. Sara Thorin och hennes kollega Erik Malmgren gör olika försök med att styra elektronstrålen och få den så bra som möjligt. Fysikerna har nu lyckats få elektronerna till den energi som de ska ha när det sedan ska skickas in i den lagringsring som precis håller på att monteras ihop.

Erik Malmgren och Sara Thorin visar tunneln som går parallellt med den 275 meter långa acceleratorn, och som kallas för "klystrongalleriet" efter de mikrovågsförstärkare (klystroner) som ger kraften till acceleratorn. Sedan får vi följa med upp i ringbyggnaden, där lagringsringen håller på att konstrueras.

Runt ringen kommer det att finnas experimentstationer, dit forskare ska kunna komma och göra sina försök. Än så länge är där ganska tomt, men acceleratorfysikerna är väldigt glada att se sin anläggning börja komma på plats efter över femton års arbete.

Programmet är en repris från februari 2015.