Sommarläsning med OBS: Skoldebatt i USA

14 min
Boktips inför sommaren. Idag: Om skolprestationer, från USA till Kina och tillbaka igen. Under året som gått har två böcker publicerats i USA som på olika sätt har väckt debatt om den amerikanska skolan. För den som är intresserad av skolpolitik och skolresultat återutsänder OBS de inslag vi tidigare gjort om de här båda böckerna.

Den första boken är Amy Chuas storsäljare ”Battle Hymn of the Tiger Mother”, där en amerikansk juridikprofessor vittnar om de stenhårda uppfostringsmetoder hon använt för att hennes döttrar skulle uppnå toppresultat i skolan. Boken har nyligen kommit ut på svenska med titeln ”Tigermammans stridsrop”. I OBS reflekterar Jan Olof Nilsson om boken, utifrån hur den mottagits i USA respektive Kina.

Jesper Meijling pratar om en annan bok som debatterats flitigt i USA: Diane Ravitchs ”The Death and Life of the Great American School System”. Ravitch är en av USA:s mest kända skoldebattörer: hon har tidigare rådgivare till utbildningsdepartementet under George Bush den äldres tid som president, men under senare år har hon kritiserat flera av de beslut hon själv lagt grunden för.