Snygg och framgångsrik ingen slump

28 min
Michel Issa knäckte koden för framgång. Att synas med framgångsrika personer gav hans egen karriär en skjuts. Det som ligger bakom är ett psykologiskt fenomen som kallas Haloeffekten.

Omedvetet och automatiskt tillskriver vi personer som vi tycker är snygga, andra positiva egenskaper, som att de är smarta, roliga och mer intressanta. Samma sak händer när vi ser en person som vi inte gillar utseendet på. Vi tänker att de är dummare, latare och tråkigare.

-Vi ger snygga människor en knuff och trycker tillbaka dem vi tycker är fula, säger psykologidocenten Nazar Akrami som forskar om fördomar och intryck.

Faktum är att snygghet eller framgång hos en person också kan spilla över på en annan. Att synas på ett foto med en framgångsrik person, gör att man automatiskt associeras med de positiva egenskaperna och själv framstår som framgångsrik. 

I det här avsnittet av Tendens hör vi Michel Issa, killen som startade på noll men sedan knäckte Haloeffektens gåda. Där en selfie med affärskvinnan Gunilla Von Platen blev nyckeln till framgång.

 Programmet är gjort av Caroline Pouron

caroline.pouron@sr.se