Helad av naturen

25 min
Det går att komma vidare i livet med hjälp av naturen. Det Nya Utefolket om att dra till skogs för att få frid i själen, men också om att använda naturen som ett verktyg i professionell terapi.

I den amerikanska delstaten Utah finns en privatskola där naturen används som terapi. Skolan heter Waypoint Academy och här går tonårspojkar med ångest. En del av pojkarna hamnar här av fri vilja, andra blir gonade -tvingade att hoppa in i en bil, åka till en flygplats och sen resa hundratals mil utan att veta vart de är på väg. "Kidnappningen" arrangeras av föräldrarna, men det är inte föräldrarna som åker med. Det Nya Utefolket har träffat Tommy,16 år, från Seattle som blev goonad och hamnade på skolan. 

-Det tog två månader innan jag kom ut ur mitt skal av förvirring och depression, säger Tommy som berättar att han stängde in sig och vägrade gå till skolan innan han hamnade i Utah. 

Enligt Waypoint Academys rektor Mike Bullock är naturen den bästa terapin. Han har tagit patent på en egen terapiform och varje vecka utsätts eleverna för uppdrag som att paddla kanot över en flod.

-Varje minut man spenderar i en terapisoffa borde man spendera utomhus, säger Mike Bullock. 

När Markus Torgeby var tjugo år flyttade han ensam ut till en skog i Jämtland. Han hade bestämt sig för att bo i skogen i minst ett år, men det slutade med att han bodde ute i naturen i fyra år. Det som drev Markus till skogs var två jobbiga händelser som han inte hittade något sätt att hantera på, hans mamma var svårt sjuk i MS och hans dröm om en löparkarriär hade gått i krasch. Den första tiden i skogen var enkel. Markus byggde en kåta, högg ved och sov mycket. Sen tvingades han börja hantera sin rastlöshet och rädsla för mörker, men också sina känslor.

-Jag satt ibland flera timmar på en stubbe och gjorde ingenting mer än att vänta på att ångesten skulle släppa.  


Sportandet är 2010-talets viktigaste trend. Maratonhets, härskarcyklism och nya gymformer har blivit den här tidens populärkulturer. Nu är det dags att gå vidare. Aldrig förr har så många dragits till skogs. Friluftslivet lockar med ett enklare liv och dessutom är det i naturen man kan "stänga av". Det Nya Utefolket är en fortsättning på Upploppet i P1. Serien beskriver hipsterlufsare, ekolyxare och äventyrare light –  Det Nya Utefolket.